W ostatnich tygodniach pojawiały się u mnie same sprawdzone przepisy, ale na ten weekend upiekłam taki torcik i powiem wam, że to był genialny pomysł. Pyszne ciasto dyniowe z kremem budyniowym i śmietankowy. Moim zdaniem idealnie nada się też na święta, przez ten wyczuwalny smak miodu. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony
Ciasto dyniowo-miodowe
Składniki:
Ciasto
3/4 szkl purre z dyni
3/4 szkl miodu
4 jajka
1/2 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
400 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Krem budyniowy:
2 i 1/2 szkl mleka 2%
1 szkl śmietanki 30%
4 żółtka
1/2 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 proszek budyniowy śmietankowy
4 czubate łyżki kremu śmietankowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżeczki mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka porządnie ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując powoli dolewamy olej i płynny miód. Ubijać do połączenia. Dodać purre z dyni i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników. Piec w tortownicy 26 cm w 175 st przez ok. 50-55 min i wystudzić.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem i żelatyną.
Krem budyniowy:
Zagotowujemy mleko, a następnie dolewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Miksujemy z mąką i proszkiem budyniowym. Cały czas miksując powoli wlewamy gorące mleko z śmietanką. Całość energicznie mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Potem schładzamy 30 min w lodówce.
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w mikrofali ok 7 sekund, aby była ciepła, ale nie gorąca. Do 4 łyżek kremu śmietankowego powoli cały czas miksując dodajemy nasz budyń. Gdy nasze kremy się połączą dodajemy żelatynę.
Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Każdą z nich nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Pierwszy placek smarujemy kremem śmietankowym. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy 3/4 kremu budyniowego. Przykrywamy ostatnim ciastem i smarujemy resztą kremu. Ja dodatkowo posypałam wierzch orzechami.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń