Ciasto bez pieczenia z mango
Składniki:
ok. 20 czekoladowych herbatników na spód
ok 20 jasnych herbatników na wierzch
Masa budyniowa na bazie mango:
2 paczki po 450 g mrożonego mango
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
Masa śmietankowa:
350 ml śmietanki 30%
25 dag mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
niewielka ilość wody
Wykonanie:
Ciemne herbatniki ułożyć na blaszce 33cm x 22 cm
Masa budyniowa:
Mango zalewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy, a następnie delikatnie miksujemy, nie na gładki mus., lecz tak by widoczne były kawałki owoców. Zagotować. Budynie i cukier wymieszać w 1/4 szklanki wody. Wlać na gotujące się owoce. Mieszając zagotować. Gorący budyń wylewamy na herbatniki.
Masa śmietankowa.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mascarpone i żelatynę. Dokończyć ubijanie.Wyłożyć na wystudzoną masę budyniową. Na wierzchu ułożyć jasne herbatniki i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z odrobiną wody. Polać nim ciasto
Naprawdę pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Smakowało jeszcze lepiej jak wyglądało :)
Usuń