Dyniowe pierogi
ciasto;
30 dag mąki pszennej
15 dag rozgotowanej dyni
nadzienie:
30 dag białego sera
5 dag sera feta
1 cebula
3 łyżki masła
około 10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach
wykonanie:
Dynię rozgotować na parze lub upiec w piekarniku i zmiksować na mus, gorący mus dodać do mąki, dosypać niewielką ilość soli i pieprzu, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło w lodówce.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, boczek wysmażyć na chrupko i odstawić na papierowym ręczniku do wystudzenia, biały ser przecisnąć przez praskę. Do sera dodać pokruszoną fetę, podsmażoną cebulkę oraz boczek pocięty w cienkie paseczki, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ( tak lekko pikantnie).
Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym krążku ciasta położyć porcję nadzienia i zlepić pierogi.
W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i wrzucać pierogi na wrzątek, gotować do momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz