Ciasto wymaga troszkę czasu na wykonanie i najlepiej zrobić go dzień przed podaniem ( moim zdaniem najlepsze po dwóch dniach). Trzy warstwy ciasta do tego dwa smaki przełożenia no i na koniec czekolada, moim zdaniem pychotka :)
Przekładaniec z jabłkami i serem
ciasto:
60 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
375 gram masła
3 jajka
warstwa serowa:
1 kg sera na serniki w wiaderku
1 szklanka cukru
2 budynie cytrynowe
4 żółtka
20 dag masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
warstwa jabłkowa:
1 kg obranych jabłek
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo;
10 dag czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
wykonanie;
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli, w trakcie ucierania dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy maślanej, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić ciasto na trzy części i rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) , ale może być troszkę większa, upiec trzy jednakowe placki.
Pieczemy w temp. 175 st około 15 minut.
warstwa serowa:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy i mleko, dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić, dodać cały ser oraz skórkę cytrynową, mieszając zagotować do bulgoczącego sera dodać płynne składniki i ponownie zagotować cały czas mieszając na koniec już po wyłączeniu gazu dolać sok z cytryny.
warstwa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka ( gdyby były kwaśne dodać 2-3 łyżki cukru), dolać 1/4 szklanki wody i zagotować, a następnie chwilę przesmażyć, kiedy jabłka zmiękną zdjąć garnek z palnika wsypać suchą galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wystudzić.
Upieczony jeden blat z ciasta ułożyć w formie, wylać na nim całą gorącą masę serową, przykryć drugim plackiem i odstawić do wystudzenia się sera, następnie wyłożyć warstwę jabłek i przykryć ostatnim plackiem.
Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem i rozpuścić nad parą, polać wierzch ciasta, dodatkowo można ozdobić wiórkami z białej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin ( im dłużej tym dla ciasta lepiej)
Ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń