czwartek, 19 września 2019
Pomidorki w zalewie
W tym roku niesamowicie obrodziły u mnie takie malutkie pomidorki i trzeba szybko je zagospodarować bo są pyszne, ale bardzo nietrwałe. Przerabiam je na sosy i przeciery, ale kiedy wpadła mi do ręki gazeta " Moje smaki życia", a w niej przepis na takie pomidorki to postanowiłam na próbę zrobić kilka słoiczków, dołożyłam tylko swoje trzy grosze do niego. Pomidorki wyglądają cudnie bo jak smakują to jeszcze nie wiem.
Pomidorki w zalewie
około 1 kg małych pomidorków
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
gałązki kopru
zalewa:
1 litr wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
ziarna kolorowego pieprzu około 1 łyżeczki
ziarna ziela angielskiego około 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
dodatkowo:
oliwa z oliwek
listki bazylii
wykonanie:
Pomidorki po umyciu ułożyć w słoikach, do każdego dołożyć po kawałeczku korzenia chrzanu, oraz gałązki kopru, czosnek kroimy w plasterki i dokładamy do słoików
Zalewa:
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym, solą, cukrem i przyprawami, odstawić do wystudzenia.
Zimną zalewa zalać pomidory na wierzchu wlać niewielką ilość oliwy, dołożyć po całym listku bazylii, zakręcić słoiki. Na dnie garnka położyć ściereczkę i ustawić na niej słoiki, zalać do 1/2 wysokości wodą, przykryć i gotować 20 minut w lekką mrugającej wodzie ( nie może się mocno gotować)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz