Jest jesień i są jabłka to musi być szarlotka :) moja wyszła przepyszna, zresztą co ja się będę rozpisywać nad smakiem, wszyscy chyba lubią szarlotkę z lodami.
Szarlotka
ciasto:
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
warstwa jabłkowa:
około 2 kg jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kaszy manny
cynamon
dodatkowo:
kasza manna
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli w trakcie ucierania dodać jajko, następnie do masy maślanej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręką zagnieść ciasto ( jest luźne, ale w trakcie chłodzenia twardnieje). Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin w tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dolać sok z cytryny i 1/2 szklanki wody, dosypać cukier i lekko rozgotować na koniec do jabłek dodać kaszę manna i cynamon ( cynamon dodajemy wedle uznania), studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół, małą formę około 24 cm na 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowana jedną częścią ciasta, posypujemy cienka warstwa kaszy manny ( 2 -3 łyżki ) i wykładamy całe jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki i przy pomocy tego papieru przenosimy na jabłka.
Pieczemy w temp. 180 st około 40-45 minut po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz