niedziela, 2 czerwca 2019
Grillowany hamburger
W tygodniu swoje święto miał hamburger i oczywiście my też ten dzień świętowaliśmy, ale brakło czasu na spisanie przepisu więc dzisiaj nadrabiam.
Grillowany hamburger
80 dag mięsa mielonego mieszanego wołowego i wieprzowego
20 dag sera żółtego
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka ostrego keczupu
2 jajka
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz, ostra papryka
wykonanie:
Cebulę ścieramy na tarce z małymi oczkami lub bardzo drobno siekamy, ser trzemy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do mięsa. Masę mięsną łączymy z keczupem, musztardą, czosnkiem oraz jajkami i suchymi przyprawami ( sól, pieprz, paprykę dodajemy wedle własnego uznania i smaku) wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę mięsną i chłodzimy w lodówce.
Kotlety formujemy ze schłodzonego mięsa i robimy je tak bardziej płaskie.
Na rozgrzanym grillu układamy folię aluminiową, a na niej układamy uformowane kotlety, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Gorące hamburgery układamy w miękkiej bułce z dowolnymi dodatkami i podajemy.
Polecam upiec bułki z tego przepisu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz