Pierniczki, kolejne pierniczki :) Niby mam swój ulubiony przepis na takie słodkości, ale lubię upiec zawsze coś nowego. Przepis z ostatniego wydania PCZ i powiem warte zrobienia :)
Pierniczki
25 dag masła
4 łyżki oleju
1 duże opakowanie przyprawy do piernika
1,5 kg mąki pszennej
4 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1 szklanka mleka
50 dag miodu
wykonanie:
Masło,olej, miód, mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.
Mąkę wymieszać z sodą dodać jajka i ciepłą masę z miodem, zagnieść wszystko na jednolite ciasto które odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 1/2 cm ( nie cieniej) i wyciąć przy pomocy foremek w dowolnym kształcie pierniczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180st około 10-15 minut, czas pieczenia zależy od wielkości oraz grubości pierników.
Przestudzone pierniczki dowolnie ozdobić.
Aż szkoda jeść, tak pięknie udekorowane ❤❤❤
OdpowiedzUsuńa mi się wydawały takie zwykłe w porównaniu z tymi z ubiegłego roku :)
Usuń