niedziela, 22 października 2017

Ciasto z dyniowym kremem

Piękne i pyszne ciasto inspirowane przepisem z tej strony, mój mąż nie był do tej pory smakoszem dyni, ale przy takich pysznościach małymi kroczkami się do niej przekonuje.






























Ciasto z kremem dyniowym

ciasto: szklanka o pojemności 250 ml
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem serowy:
35 dag serka naturalnego homogenizowanego
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki przyprawy do pierników
krem dyniowy:
250 ml śmietany 30%
40 dag musu z dyni
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
4 łyżki cukru
1 łyżka przyprawy do pierników
krem śmietankowy:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
mielone orzechy włoskie
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka dodać do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać, następnie dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć .
Formę ( 22 cm na 33 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, piec w temp. 180 st około 15-20 minut do suchego patyczka.

Sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i 1 łyżką dodatkowego cukru, przygotowanym płynem nasączyć upieczone i wystudzone ciasto. 

Krem serowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ser utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, dolać przestudzoną żelatynę, następnie dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wszystko wymieszać. Krem serowy wyłożyć na upieczony i nasączony  spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Krem dyniowy:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać przyprawę do pierników. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody po przestudzeniu wymieszać z musem dyniowym, następnie do musu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Krem dyniowy wyłożyć na zastygniętą warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki. 
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z przestudzoną żelatyną. 

Krem śmietankowy wyłożyć na  warstwie dyniowej po wierzchu posypać sporą ilością orzechów włoskich i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody