poniedziałek, 2 października 2017

Drożdżowe z makiem

Drożdżowe to moje ulubione ciasto, osobiście kocham je pod każdą postacią. Owoce, powidła czy tylko kruszonka to jest bez znaczenia bo wszystko pasuje do ciasta drożdżowego, tym razem naszła mnie ochota na zwijane z makiem. Ciasto wyszło pyszne choć w wersji dla leniwych bo z gotową masą makową.





























Drożdżowe z makiem

ciasto:
40 dag mąki tortowej
5 dag drożdży
5 dag cukru
15 dag masła
3 jajka
100 ml mleka
dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
1/2 puszki masy makowej
płatki migdałowe
1 jajko
wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko i wbijamy jajka, składniki mieszamy łyżką i dolewamy rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto.
Ściereczka przykrywamy zagniecione ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na 1 cm grubości, rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę.

Duża formę z kominkiem ponad 25 cm średnicy wysmarować na dnie i bokach tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, następnie ułożyć zwinięte ciasto dookoła kominka i zlepić miejsca łączenia.
Formę odstawić do ponownego wyrośnięcia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem.
Piec w temp, 180 st około 40 minut po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami wody i soku z  cytryny na gęsty i gładki lukier, ciasto wyjmujemy z formy, polewamy po wierzchu lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody