Tanie faworki
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
5 łyżek maślanki naturalnej gęstej
3 całe jajka
1 żółtko jajka
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Już dawno nie robiłam. U nas mówi się chruściki, zawsze sporo jaj trzeba , a tu proszę. :)
OdpowiedzUsuńU nas tez tak mówią, a co do jaj mnie też się ich mała ilość podoba.
UsuńIwonko, typowałam Cię do napisania postu http://szzysia.blogspot.com/2017/02/blogerzy-dla-bezpiecznja.html
OdpowiedzUsuńOczywiście nic na siłę, jeżeli nie będziesz mogła to zrozumiem :)
Dziękuję kochana, ale jak wiesz ja nie mam ręki do pisania, a teraz nawet nie mam do tego głowy, przepraszam :)
Usuń