środa, 8 lutego 2017

Tanie faworki

Faworki bez śmietany i ogromnej ilości żółtek co nie przeszkadza im być smacznymi. Przepis pochodzi z jednej z gazet z przed lat i widnieją tam jako " Faworki młodej pani domu" nazwa chyba dlatego taka, że ich wykonanie jest bardzo proste i tanie.


Tanie faworki 

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
5 łyżek maślanki naturalnej gęstej
3 całe jajka
1 żółtko jajka
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej  patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Już dawno nie robiłam. U nas mówi się chruściki, zawsze sporo jaj trzeba , a tu proszę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tez tak mówią, a co do jaj mnie też się ich mała ilość podoba.

      Usuń
  2. Iwonko, typowałam Cię do napisania postu http://szzysia.blogspot.com/2017/02/blogerzy-dla-bezpiecznja.html
    Oczywiście nic na siłę, jeżeli nie będziesz mogła to zrozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana, ale jak wiesz ja nie mam ręki do pisania, a teraz nawet nie mam do tego głowy, przepraszam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody