Lubie słodkie i nie będę tego ukrywać, że kawa bez najmniejszego ciasteczka mi nie smakuje, a kiedy na stole staje drożdżowe to walczę sama ze sobą, aby nie zjeść w nadmiarze. Puchate i pachnące ciasto drożdżowe to moje ulubione i to nawet w tak skromnej wersji jak ta :)
Drożdżówka zawijana z marmoladą
ciasto:
4,5 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
125 gram masła
3/4 szklanki mleka
4 jajka
5 dag drożdży
skórka otarta z jednej cytryny
kruszonka:
5 dag zimnego masła
10 dag cukru
10 dag maki pszennej
dodatkowo:
jajko do posmarowania
marmolada wieloowocowa
wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, mąkę przesiać do miski, dodać otartą skórkę, masę jajeczną, szczyptę soli i mleko z drożdżami, wyrobić jednolite ciasto pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Przykryte ściereczką ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić na pół i cienko rozwałkować w prostokąt o długości foremki w której będziemy piec ciasto. Marmoladą posmarować wierzch rozwałkowanego ciasta i zwinąć jak roladę.
Dwie długie formy keksowe wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ułożyć w nich zwinięte rolady i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W miseczce utrzeć zimne masło z cukrem i mąką, ucierać do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sporą ilością kruszonki.
Piec w temp.180st około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz