wtorek, 12 kwietnia 2016

Wafelki z czekoladą

Dzisiaj jest ten dzień kiedy bez wyrzutów sumienia możemy wcinać czekoladę bo przecież dzisiaj jej święto. Kostka czekolady się dzisiaj nie liczy dlatego ja mam wafelki przekładane grubą warstwą czekolady z dodatkiem miętówek. Miętowych cukierków to ja nie lubię, ale połączenie mięty i czekolady to jedno z moich ulubionych :)


Wafelki z czekoladą 
20 dag gorzkiej czekolady
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
5 dag pudrowych miętówek
dodatkowo:
2 suche wafle tortowe
wykonanie:
Czekoladę posiekać, dodać mleko, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i mieszając rozpuścić, następnie dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia. Miętówki lekko posiekać przy pomocy ostrego noża i dodać do zimnej,
ale jeszcze płynnej masy czekoladowej. Jeden wafel ułożyć na desce i posmarować cała masą czekoladową, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć na całej powierzchni i obciążyć drugą deską do pieczywa, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem pokroić na małe wafelki
ja połowę polałam po wierzchu rozpuszczoną polewą czekoladową.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody