Przekładaniec czekoladowy
ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
masa ciemna:
20 dag gorzkiej czekolady
25 dag serka mascarpone
masa jasna:
20 dag białej czekolady
25 dag serka mascarpone
2 łyżki mleka
2 łyżki adwokata
dodatkowo;
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 dag mlecznej czekolady
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180st około 25 minut.
Kawę wsypać do kubka i zalać 200 ml wody, upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć oba placki kawą, zostawiając 20 łyżki kawy do masy ciemnej.
Czekoladę gorzką połamać do miseczki, dodać zostawioną kawę i rozpuścić umieszczając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Serek mascarpone dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną ciemną masę wyłożyć na spód ciasta i równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Czekoladę białą połamać do drugiej miseczki, dodać mleko i rozpuścić w identyczny sposób do płynnej czekolady dodać serek i adwokata, dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
Mleczną czekoladą posypać po wierzchu ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Musi być pyszne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńByło pyszne :)
UsuńSuper ciasto!
OdpowiedzUsuńUrzekły mnie też stokrotki w dzbanuszku:)
Stokrotki dostałam od mojej Hani :)
UsuńIwonka u Ciebie jak zawsze słodko :)
OdpowiedzUsuńCzasami, aż za słodko :)
UsuńKochana ale cudne ciacho. Z chęcią sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, a z czekoladą wszystko lubię:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho i na pewno je zrobię, ale mam pytanie: jak zrobiłaś takie ślicznie zakręcone zawijaski z czekolady do posypania ciasta?
OdpowiedzUsuńZwykłą obieraczką do ziemniaków skrobałam czekoladę. Czekolada musi być w temperaturze pokojowej bo schłodzona się kruszy 😊
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź, będę próbować.
OdpowiedzUsuń