poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Najlepsze ciasto jogurtowe

To ciasto było już u mnie z rabarbarem, truskawkami i jagodami teraz przyszła pora na brzoskwinie, przepis w jednej z wersji jest już na blogu, ale jest tak smaczny i łatwy, że postanowiłam o nim przypomnieć. U nas w jednej z cukierni to ciasto jest bardzo popularne, ale jeśli ktoś z moich znajomych się na nie skusi i upiecze to nigdy więcej nie sięgnie po nie w sklepie.


Najlepsze ciasto jogurtowe

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
150 gram jogurtu naturalnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
brzoskwinie
wykonanie:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek wsypać cukier i cały czas ubijać, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka jajek i po wymieszaniu wlać olej i jogurt na koniec dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia  ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć sporą ilość owoców i piec około 50 minut w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Bardzo puszyste to ciasto.NA jogurcie jest naprawdę pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta jogurtowe! Są takie fajne, puszyste, lekko zbite i delikatne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, wilgotne ciasto z owocami :) Uwielbiam takie z herbatką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest bardzo pyszne polecam i pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody