Renklod i pomidorów w tym roku u nas pod dostatkiem i dlatego mam okazję z nimi troszkę pokombinować, dzisiaj postanowiłam zrobić tak na próbę takie pomidory, wszystko dodawałam na tak zwane " oko" i myślę, że wyszło dobrze.
Krojone pomidory
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu 10%
wykonanie:
Pomidory naciąć na czubku i zalać gotującą się wodą, następnie obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę,
przełożyć do miski, następnie dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekany czosnek dolać 1/2 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
Słoiki wyparzyć i napełnić pomidorami dokładnie zakręcić.
Gotować 15 minut od momentu zawrzenia wody, wystudzić.
Świetne pomidorki Iwonko, może w przyszłym roku skorzystam z Twojego przepisu, bo w tym odpuszczam sobie wszelkie przetwory.
OdpowiedzUsuńJa mam sporo czasu teraz więc kombinuję w kuchni, ale też tak delikatnie bo sił cały czas malutko :(
UsuńIwonko, czasu teraz to i u mnie pod dostatkiem, tylko nie daję rady dłużej postać, a na siedząco niewygodnie. Trudno, rodzina przynajmniej zatęskni za domowymi przetworami :)
UsuńUważaj na siebie i oszczędzaj zdrówko :)
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło w przyszłym roku docenią bardziej Twoją pracę, Tobie tez zdrówka życzę :)
UsuńTakie pomidory jak najbardziej się sprawdzają;)
OdpowiedzUsuńpyszniasto będzie zimą po odkręceniu słoika :)
OdpowiedzUsuńZ czterema słoikami to za bardzo nie poszaleję, ale od wielkich dzwonów to będzie domowy słoiczek :)
UsuńTo świetna baza do sosów, makaronów, pizzy czy zup!
OdpowiedzUsuńDobry sposób na zamknięcie pomidorów w słoiczku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Zimą do sosu do makaronu lub innych dań, jak znalazł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń