wtorek, 24 lutego 2015

Knedle okraszone miodem

To nasz dzisiejszy obiadek :)


Knedle okraszone miodem

60 dag gotowanych ziemniaków
25 dag białego sera
1 jajko
20 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru
dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
miód
orzechy włoskie
wykonanie:
Ziemniaki ugotować i wystudzić u mnie były to z wcześniejszego obiadu, ziemniaki razem z serem przecisnąć przez praskę i dodać do nich cukier, jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dość sporą kostkę, każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć na środku ułożyć po kawałeczku owoców i zlepić, następnie uformować knedle.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i wrzucić knedle, gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć łyżką na talerz.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki miodu z dodatkiem 1 łyżki syropu z brzoskwiń, dodać do tego garść posiekanych orzechów włoskich i chwilkę razem smażyć.

Lekko przestudzone knedle polać miodem i podawać :)



Twarogowe słodkości 2

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody