To nasz dzisiejszy obiadek :)
Knedle okraszone miodem
60 dag gotowanych ziemniaków
25 dag białego sera
1 jajko
20 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru
dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
miód
orzechy włoskie
wykonanie:
Ziemniaki ugotować i wystudzić u mnie były to z wcześniejszego obiadu, ziemniaki razem z serem przecisnąć przez praskę i dodać do nich cukier, jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dość sporą kostkę, każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć na środku ułożyć po kawałeczku owoców i zlepić, następnie uformować knedle.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i wrzucić knedle, gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć łyżką na talerz.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki miodu z dodatkiem 1 łyżki syropu z brzoskwiń, dodać do tego garść posiekanych orzechów włoskich i chwilkę razem smażyć.
Lekko przestudzone knedle polać miodem i podawać :)
Smacznie ;)))
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie i miód - fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuń