środa, 18 lutego 2015

Kapuśniak

Uwielbiam kapuśniaczek z kiszonej kapusty choć ze względu na rodzinkę która ma na niego " długie zęby" robię go stanowczo za mało. Gorący, pachnący i wyraźnie kwaśny z dobieranymi ziemniakami to mój ulubiony obiad w takie ponure dni jak dzisiaj.
Sposobów na ugotowanie tej zupy jest tyle ile domów w których się ją przygotowuje, ale to jest mój sposób i tak przygotowaną zupę ja bardzo lubię. 


Kapuśniak z kiszonej kapusty 

40 dag wędzonych żeberek wieprzowych
30 dag wędzonego boczku
50 dag kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy
3-4 kapelusze suszonych grzybów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
dodatkowo:
ziemniaki
wykonanie:
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do większego garnka, dodać do niego obraną pietruszkę z selerem w całości  oraz marchew pokrojoną w plasterki, dołożyć  2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz połamane na mniejsze kawałki suszone grzyby, zalać wszystko około 1 litrem wody
i gotować pod przykryciem do miękkości w drugim garnku ugotować kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukać, ale to nie jest konieczne).
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, zdjąć go z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są miękkie to przelać kapustę razem z wodą do garnka z wywarem, dołożyć pokrojony w plasterki czosnek, kostkę bulionową, 1 łyżeczkę ziołowego pieprzu oraz połowę zrumienionego boczku i całą cebulkę w miarę możliwości bez tłuszczu ( tłuszcz i pozostały boczek zostaną do ziemniaków), następnie dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i na małym gazie jeszcze razem gotować kilka minut. Gotowa zupę doprawić do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Ziemniaki obrać i ugotować osobno w osolonej wodzie po ugotowaniu odcedzić i dokładnie utłuc, podawać na osobnym talerzu polane tłuszczem i skwarkami  jako dodatek do zupy.





4 komentarze:

  1. konkretne i sycące danie:) ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaka mi narobiłaś na kapuśniak, pragnę, pożądam miseczki tej zupy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dzisiaj też pragnę tej miseczki i to pełnej :)

      Usuń
  3. Kapuśniak pyszny :) u mnie takie ziemniaczki były tak podawane do barszczu czerwonego i właśnie do żuru :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody