Tym skromnym, ale bardzo pysznym ciastem żegnam się na jakiś czas, dzisiaj rusza u mnie remont kuchni mój mąż obiecuje, że wszystko skończy się w przeciągu dwóch tygodni ja mu nie do końca jednak wierzę w te zapewnienia. Po całym tym zamieszaniu jeszcze ja będę musiała się nauczyć do obsługi nowego piekarnika, a coś mi mówi, że pierwsza próba użycia zakończy się katastrofą.
Drożdżowiec z jagodami
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim
drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i
drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą
keksówkę.
Kruszonka:
Zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem do momentu uzyskania kruszonki.
Formę wysmarować tłuszczem i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto,
wierzch posmarować jajkiem i posypać jagodami wymieszanymi z dodatkowym
cukrem i mąką ziemniaczaną na koniec posypać kruszonką i odstawić do
ponownego wyrośnięcia.
Ciasto piekłam w temp. 180st około 35 min.
Musiało wspaniale pachnieć i jeszcze lepiej smakować ;D
OdpowiedzUsuńTak jak mówisz i pachniało i smakowało :)
UsuńTo fakt:)
OdpowiedzUsuń