Jagodzianki
1 kg mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 litra mleka
1/2 szklanki oleju
8 żółtek
5 dag drożdży
Dodatkowo:
1.5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku budyniowego
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszany zaczyn odstawić do wyrośnięcia ( mi po 5 minutach uciekał z miski ) .
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli, olej i żółtka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto
Wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny mniej więcej w połowie wyrastania ciasto trzeba przebić i jeszcze raz przerobić.
Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie bardzo delikatnie rozciągnąć ja na stolnicy tylko przy pomocy dłoni i szklanką wyciąć krążki.
Na każdym krążku umieścić po porcji jagód i zlepić bułeczki które ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować je lekko ubitym jajkiem i zostawić jeszcze na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 25 min.
zmiana grafiki? ładnie :]
OdpowiedzUsuńa te jagodzianki.. piękne, zupełnie jakby były z nie wiadomo jak drogiej cukierni/piekarni.
wspaniałe!
pozdrawiam.
No tak jestem po malutkich zmianach tutaj, miło mi, że sie podoba, a co do bułeczek to dziękuję :)
Usuńwyglądają obłędnie, chyba tez sobie takie zrobię:) mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :) Smakowite
OdpowiedzUsuńNie tylko wygladaja, ale i pysznie smakują :)
UsuńIle ja bym dała za taką jagodziankę! :)
OdpowiedzUsuńPewnie tyle ile ja za taką wytrwałość jaką Ty posiadasz :)
Usuń