Ciasto jest wilgotne, pyszne i bardzo, bardzo owocowe więc idealne na te upalne dni.
Owocowy przekładaniec
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa śmietankowa:
3/4 litra śmietany 30%
2 białe czekolady
3 opakowania śmietany śnieżki
20 dag wiórek kokosowych
2 szklanki jagód
Dodatkowo:
jagody
czereśnie
truskawki
brzoskwinie
kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i
jeszcze raz ubijać, aż całość będzie bardzo sztywna. Ubitą pianę z
białek delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao
i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie dodać olej.
Ciasto wylać
do wyłożonej papierem formy (36 cm na 26 cm).
Piec w temp. 180st około 25 min.
Masa śmietanowa:
śmietanę podgrzać z czekoladą do momentu jej
rozpuszczenia, a następnie dokładnie wystudzić i schłodzić. Zimną
śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki
dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4
masy i wymieszać ją z jagodami.
Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na
dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym
rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami.
Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby
dokładnie zastygło i smaki się połączyły.
Super wygląda to i na pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńByło smaczne :)
Usuńpiękne kwadraciki wyszły:)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne :)
Usuńmniam, ale fajny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)