poniedziałek, 8 lipca 2013

Owocowy przekładaniec

Ciasto jest wilgotne, pyszne i bardzo, bardzo owocowe więc idealne na te upalne dni.

Owocowy przekładaniec 


Ciasto: 
6 jajek 
1 szklanka mąki pszennej 
4 łyżki kakao 
1/2 szklanki cukru 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
6 łyżek oleju 
Masa śmietankowa: 
3/4 litra śmietany 30% 
2 białe czekolady 
3 opakowania śmietany śnieżki 
20 dag wiórek kokosowych 
2 szklanki jagód 
Dodatkowo: 
jagody 
czereśnie 
truskawki 
brzoskwinie 
kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta 

Wykonanie:
 Ciasto:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i jeszcze raz ubijać, aż całość będzie bardzo sztywna. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie dodać olej.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (36 cm na 26 cm).
 Piec w temp. 180st około 25 min.
 Masa śmietanowa:
śmietanę podgrzać z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia, a następnie dokładnie wystudzić i schłodzić. Zimną śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z jagodami.
Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami.
 Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby dokładnie zastygło i smaki się połączyły.



Owoce z sadu i dzialki Jagodowo Nam edycja 5!

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody