Często tak mam, że widząc przepis nabieram straszną ochotę, aby wypróbować go, z tym przepisem było inaczej jak tylko go zobaczyłam to o niczym innym nie myślałam tylko o tym kiedy go zrobię. Czas od nabrania ochoty do wykonania to około 18 godzin :) Przepis pochodzi od mojej koleżanki Edyty która pisze bardzo apetycznego bloga klik :) i wszystko u niej wygląda tak, że człowiek od patrzenia robi się głodny choć przepis znalazłam tutaj ja dodałam od siebie tylko kilka czerwonych porzeczek pomiędzy krateczki, a zapomniałam o rodzynkach i cytrusach.
Drożdżówka Edytki
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
czerwona porzeczka
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodać skręcony ser i mąkę, na koniec masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 2/3 całego ciasta na nim wylać całą serową masę i na wierzchu ułożyć krateczkę z pociętych paseczków z pozostałego ciasta, paski ciasta posmarować dodatkowym jajkiem, pomiędzy kratkę wsypać czerwoną porzeczkę. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180st około 40-45 min.
Pyszny drożdżowiec,z serem jeszcze nie robiłam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie nadrób zaległości bo to ciasto jest pyszne.
UsuńZapisuję bo uwielbiam drożdżowce,a ten wygląda niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam :)
UsuńCiacho jest wspaniałe, wygląda megaapetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł dodania porzeczek i na pewno go wykorzystam :)
Owoce pasowały do niego idealnie :)
Usuń