Dzisiaj zaszalałam i pierwszy raz zrobiłam ciasto na słono, pomysł zaczerpnięty z książki "120 wypieków", tak naprawdę nie wiem do czego to zaliczyć bo to, ani pizza, ani no nie wiem co :)
Fakt jest taki, że wyszło smacznie i sycąco no i bardziej pasowało na kolację jak na deser.
Kukurydziane ciasto na słono
5 dag mąki pszennej
25 dag kaszki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 jajka
280 ml kwaśnej śmietany kremówki
1/2 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
kawałek czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka świeżych listków majeranku
Wykonanie:
Mąkę wymieszać na sucho z kaszką kukurydzianą, solą i proszkiem do
pieczenia, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, drobno posiekany
czosnek oraz majeranek, wszystko wymieszać. Osobno ubić jajka ze
śmietaną i olejem, dolać do suchych składników i dołożyć odsączoną z
zalewy kukurydzę, ciasto szybko i dokładnie wymieszać, wylać do
wysmarowanej tłuszczem foremki ja miałam 22cm na 27 cm.
Ciasto piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 25 min po upieczeniu
ciasto zostawić do wystudzenia w formie przed podaniem pokroić na
porcje.
Moje dzieci jadły jak ciasto takie suche, a mi bardzo smakowało z
czystym barszczykiem.
Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na imprezę:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł:):)
OdpowiedzUsuńNa imprezę faktycznie się nadaje, moja nastolatka była nim zachwycona :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zaciekawiło to ciasto, hmm ciekawe jaki ma smak..
OdpowiedzUsuńhttp://kuchareczkamala.blogspot.com
Trudno opisać ten smak, ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy w smaku wyraźnie czuć kaszkę, ale polecam spróbować bo jest smaczne i sycące :)
Usuń