Babki lubię choć nie powinnam ich robić bo nie są dla mojej rodziny wydajne :) Taka babeczka idzie na jedno rozkrojenie ja z dziećmi po kawałeczku, a resztę mężuś podsuwa sobie i tyle widzieli inni babkę. Ta była pyszna, pachnąca i tradycyjnie za mała :)
Ale mimo wszystko powrócę do niej na Święta bo warto.
Czekoladowa babeczka w rumowej polewie
składniki:
12 dag gorzkiej czekolady
12 dag masła
12 dag cukru
4 jajka
7 dag mielonych migdałów
20 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
cukier puder około 1 szklanki
aromat rumowy
Wykonanie:
Czekoladę połamać na mniejsze
kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą,
masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i
cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i
ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę do pieczenia babki
wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy
przelać ciasto.
Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w
formie wystudzić.
Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu
rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną
babkę wyjąć z formy i polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz