wtorek, 27 marca 2012

Czekoladowa babka

Babki lubię choć nie powinnam ich robić bo nie są dla mojej rodziny wydajne :) Taka babeczka idzie na jedno rozkrojenie ja z dziećmi po kawałeczku, a resztę mężuś podsuwa sobie i tyle widzieli inni babkę. Ta była pyszna, pachnąca i tradycyjnie za mała :)
Ale mimo wszystko powrócę do niej na Święta bo warto.

Czekoladowa babeczka w rumowej polewie

składniki:
12 dag gorzkiej czekolady 
12 dag masła 
12 dag cukru 
4 jajka 
7 dag mielonych migdałów
20 dag mąki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier: 
cukier puder około 1 szklanki 
aromat rumowy
Wykonanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto.
 Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić. 
Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody