Przed nami Święta i ja już zaczynam myśleć co tutaj przygotować, mam taką swoją zasadę, że musi być coś sprawdzonego i lubianego oraz obowiązkowo jakaś nowość. Ta babka jest tą nowością od dawna korcił mnie ten przepis który od jakiegoś czasu leżał w mojej szafce, a pochodzi z kalendarza z przed dwóch lat. Aby uniknąć rozczarowania w Święta postanowiłam już teraz wypróbować babeczkę i w razie "wpadki" poszukać coś innego. Przepis okazał się nawet prosty, babka wyszła smacznie i ładnie, może troszkę za mało sękato, ale to moja wina bo za słabo zapiekałam kolejne warstwy ciasta.
Sękata babka
Składniki:
25 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
50 ml rumu
5 dag mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo;
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Wykonanie;
Masło utrzeć z cukrem na krem, cały czas ucierając dodać obie mąki,
migdały po 1 żółtku i rum. Kiedy mamy gładkie ciasto delikatnie połączyć
je z ubitą pianą z białek.
Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i
dokładnie wysypać bułką tartą.
Na dnie rozprowadzić dwie łyżki ciasta i
zapiec w temp. 200st około 5min. Po zapieczeniu rozsmarować kolejną
porcję ciasta i tak postępujemy do wykończenia ciasta, ma być dużo
warstw.Po upieczeniu ostatniej warstwy ciasto dokładnie wystudzić, wyjąć
z formy.
Zimną babką polać lukrem.
Lukier robimy z cukru pudru roztartego z sokiem cytrynowym i kilkoma kroplami wody.
Wspaniała babka! Takiej jeszcze nie jadłam, nie piekłam, cudna!
OdpowiedzUsuńTeż mama zasadę na Święta przetestowane przepisy choć czasem ryzykują ale w zanadrzu zawsze mam inny znany już przepis. Babeczka wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjejjjjkuu jaka apetyczna! żałuje, że to nie ja ją upiekłam :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
czy nie dodaje się do tej babki proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńRobiłam tą babkę tylko jeden raz i szczerze mówiąc nie pamiętam :(
Usuń