Takie ciasto nie jest ani bardzo eleganckie, ani strasznie trudne, ale jest bardzo łatwe i smaczne. Robi się je szybko bez większych problemów i do kawki jest idealne. Ja jak nie mam czasu lub natchnienia na robienie czegoś ekstra to zawsze sięgam po takie prościuchy :)
Biszkopt z kawową pianką
Ciasto:
7 jajek
1.5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Kawowa pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
10 dag kawy cappuccino o smaku orzechowym
cukier puder
Dodatkowo:ananas w syropie
Wykonanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i
ubić z 7 łyżkami zimnej wody oraz 1 szczyptą soli. Do ubitych białek
dodać cukier i jeszcze raz ubić na sztywną bezę. Do ubitych białek dodać
żółtka i delikatnie wszystko wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Ciasto wylać do
prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180st.
Kawowa pianka: Śmietanę ubić z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną
pod koniec ubijania dodać sypką kawę i dosłodzić cukrem do swojego
smaku. Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć na dwa
placki, dół ponownie umieścić w formie, skropić syropem z ananasów i
wyłożyć na nim 3/4 całej śmietany, posypać pokrojonymi ananasami i
przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą śmietany, schłodzić.
Przed podaniem można posypać kawą lub czekoladą.
Bardzo,lubię takie wilgotne,kremowe ciasta zwłaszcza proste w wykonaniu,wydaje się pyszne więc upiekę przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuń