piątek, 2 listopada 2012

Eksperymentalny torcik

Torcik jest w 100% eksperymentalny, co to oznacza, a tylko to, że jak uroił  mi się w głowie to miał wyglądać całkiem inaczej, potem w trakcie robienia zmieniła mi się koncepcja i w efekcie powstało coś całkiem innego jak miało, ale kapitalnie pysznego. Wygląda to tak, że mamy mięciutkie ciasto w którym natrafiamy na całe ziarna ryżu, rewelacyjny efekt smakowy i ten kto nie wie, że tam jest ryż  zastanawia się co to jest:) poza ciastem jest ogromna ilość owoców połączonych galaretką która przez różnorodność owoców nabrała niepowtarzalnego smaku i koloru no taka przysłowiowa kropka nad i to biała lekko płynna czekolada. Deser polecam z czystym sumieniem bo wyszedł rewelacyjny, nawet mnie zaskoczył :)

Eksperymentalny torcik  autorstwa Iwony                       

Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka ugotowanego i zimnego ryżu ja użyłam długoziarnistego ryżu Uncle Ben's
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 czerwone galaretki
bardzo dużo różnych owoców ja miałam jabłka, arbuza, mrożone czereśnie, wiśnie i jagody oraz ananasa z puszki
10 dag białej czekolady
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 5 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze ubijać do białości. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia na sam koniec delikatnie połączyć z ryżem.
Ciasto wylać do okrągłej formy moja 30cm średnicy, piec w temp180st około 25 min.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i dodać do niej owoce w dowolnej ilości, ale ma być ich dużo, a galaretka ma ja tylko oblepić i połączyć.

Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie wyłożyć na nim całą owocową masę, przykryć drugim i wierzch polać czekoladą rozpuszczona z dodatkiem mleka, dowolnie udekorować i schłodzić najlepiej przez cała noc.
Mleko dodane do czekolady sprawi, że ponownie nie zastygnie na cieście, a będzie stanowiła coś  w rodzaju słodkiego sosu.





Przepis dodaję do akcji :

Gotuj z Uncle Bens

6 komentarzy:

  1. jesteś po prostu szalona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za tak smacznie wyglądające, oczy i duszę sycące zgłoszenie do konkursu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze cała przyjemność po mojej stronie i tych co konsumowali to ciasto :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam ciasta ryżowego, Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody