czwartek, 15 listopada 2012

Imbirowo-miodowe ciasto

Dzisiaj przyjechała moja nowa i śliczna kuchenka troszkę się jej obawiam i zanim zostanie podłączona to ja jeszcze pożegnam się z tą starą bo bidulka przechodzi na emeryturę, ale uczciwie w moim domu na nią zasłużyła. Tak wiec dzisiaj szybciutkie ciasto imbirowo-miodowe coś w stylu piernika polanego kwaśnym cytrynowym lukrem.

Imbirowo-miodowe ciasto

15 dag margaryny 
10 dag cukru 
2 łyżki miodu 
225 gram mąki pszennej 
1 łyżeczka sody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżeczki mielonego imbiru 
150 ml mleka 
1 jajko 
2 większe jabłka 
1 łyżka soku z cytryny 
Dodatkowo: 
1/2 szklanki cukru pudru 
sok cytrynowy 
Wykonanie:
 Rozpuścić miód z cukrem i margaryną, przestudzić.
 Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą, proszkiem i imbirem dodać do tego ubite jajko, mleko i przestudzoną mieszankę z miodem, łyżka wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać jabłka wcześniej obrane i pokrojone w kostkę dodatkowo skropione sokiem cytrynowym. 
Ciasto wylać do małej tortownicy (20cm średnicy)i piec w temp.170st około 35 min.

 Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku cytrynowego tak, aby uzyskać gęsty lukier którym polać upieczone i przestudzone ciasto.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody