piątek, 16 listopada 2012

Piernik na miodzie

U mnie dzisiaj nic dobrego nie było tylko resztki wczorajszego ciasta, ale przed nami sezon na pierniki więc odkurzę przepis który może się komuś przydać. Pierniczek z tego przepisu wychodzi pyszniutki choć troszkę mały jak na moją rodzinkę.

Piernik na miodzie

150 g miodu płynnego 
100 g cukru 
25 g mielonych orzechów 
25 g mielonych migdałów 
10 dag czekolady gorzkiej 
20 dag mąki pszennej
2 łyżki skórki pomarańczowej 
2 łyżeczki sody 
1 przyprawa do piernika 
6 jajek
Wykonanie:
 Miód ubić z jajkami i cukrem na gładki krem, następnie połączyć z przesianą mąkę i sodą dodać mielone orzechy i migdały, startą czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać do mniejszej formy( ja zrobiłam w naczyniu do zapiekanek ) wcześniej wysmarowanej tłuszczem. 
Piec około 40-45 w temp. 170st. 
Po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polecam polać sporą ilością polewy czekoladowej i ozdobić skórką pomarańczową. 


4 komentarze:

  1. takiego domowego piernika to i okruszki mam ochotę wyjadać.

    OdpowiedzUsuń
  2. ? dlaczego nikt nie piecze a po upieczeniu komentuje?UPIEC NAJPIERW A POTEM SKOMENTUJ ...BYL NIE DOBRY.Piernik byl nie dobry!

    OdpowiedzUsuń
  3. aby Twoja wypowiedź była kompletna to powiedz jeszcze co było w nim nie dobre bo mi on smakuje, ale to nie oznacza, że musi wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody