Sernik z brzoskwiniami i kokosowa bezą
ciasto:
600 gram mąki pszennej
100 gram cukru
300 gram dobrej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
200 gram masła
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 jajka
dodatkowo;
1/2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń
200 gram wiórek kokosowych
wykonanie:
Make przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę i przy pomocy noża posiekać. Siekając delikatnie łączyć margarynę z mąką, następnie dodać żółtka jajek i zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i do utartego dodać ser, cały czas miksując na małych obrotach miksera dosypać proszek budyniowy i wbić jajka, utrzeć na gładką masę.
Beza:
6 białek ubić na sztywno, następnie dodać dodatkowy cukier i ubijać jeszcze chwilkę do uzyskania szklistej bezy na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować na dnie margaryną i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć na dnie połowę schłodzonego ciasta i wylać masę serową, następnie rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kokosową bezą na sam koniec na wierzchu rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180st około 50-60 minut po upieczeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
pycha:)
OdpowiedzUsuń