niedziela, 18 lutego 2018

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Serniki to ostatnio moje ulubione ciasto, ale pod warunkiem, że jest wilgotny i puszysty bo strasznie nie lubię takich suchych i zapychających. Serniki powinno się robić na prawdziwym tłustym twarogu ,ale ja jestem leniwa i zawsze ( no prawie zawsze ) sięgam po gotowca w wiaderku i taki jest też ten. Pyszny, pachnący i cudownie kremowy z moim ulubionym kokosem.






























Sernik z brzoskwiniami i kokosowa bezą

ciasto:
600 gram mąki pszennej
100 gram cukru
300 gram dobrej margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
200 gram masła
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 jajka
dodatkowo;
1/2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń
200 gram wiórek kokosowych
wykonanie:
Make przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę  i przy pomocy noża posiekać. Siekając  delikatnie łączyć margarynę z mąką, następnie dodać żółtka jajek i zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i do utartego dodać  ser, cały czas miksując na małych obrotach miksera dosypać proszek budyniowy i wbić jajka, utrzeć na gładką masę.
Beza:
6 białek ubić na sztywno, następnie dodać  dodatkowy  cukier i ubijać jeszcze chwilkę do uzyskania szklistej bezy na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
  
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować na dnie margaryną i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć na dnie połowę schłodzonego ciasta i wylać masę serową, następnie rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kokosową bezą na sam koniec na wierzchu rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180st około 50-60 minut po upieczeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody