Bardzo prosty w przygotowaniu piernik z dodatkiem kawałeczków jabłka i delikatną chmurką z cukru pudru. Piernik ten to popisowe ciasto mojej mamy, a w zeszycie z przepisami mojej córki figuruje jako " Piernik babci"
Piernik z jabłkami
40 dag mąki pszennej
12 dag masła
20 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka 2%
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
4 jabłka
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać do miski razem z kakao, sodą, szczyptą soli i przyprawa do pierników, następnie na sucho wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać powidła, jajka i mieszając ( wystarczy tylko łyżką) wlać mleko na końcu dodać przestudzony tłuszcz, wymieszać dokładnie ciasto. Jabłka obrać i pokrojeniu na większą kostkę dodać do ciasta, delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
Formę ( 22 cm na 33 cm) wysmarować na dnie i bokach tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć całe ciasto (jest dość gęste). Piec w temp. 180st około 50-60 minut do suchego patyczka po upieczeniu i wystudzeniu posypać warstwą cukru pudru.
ooj, jadłabym <3
OdpowiedzUsuń