wtorek, 14 marca 2017

Babka z białek

Nazbierało się w lodówce troszkę zbędnych białek i nie bardzo miałam pomysł co z nimi zrobić i z racji zbliżającej się Wielkanocy postanowiłam zrobić babkę z takiego prostego przepisu.




Babka z białek

200 ml białek
150 gram cukru
120 gram masła
150 ml mleka
200 gram mąki tortowej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
wykonanie :
Zimne białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać porcjami cukier. Masło stopić i przestudzić , następnie na zmianę z mlekiem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ubitych białek i cały czas ucierać na najmniejszych obrotach miksera. Otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy dodać na koniec do ciasta i wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej ¾ całego ciasta, a do reszty ciasta w misce dodać kawę, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Piec w temp. 170 st z termoobiegiem około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać spora ilością cukru pudru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody