wtorek, 21 marca 2017

Puszysta babka

Puszysta i bardzo pyszna babka z dodatkiem oleju będzie pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole. Olej dodany do ciasta sprawia, że jest ona długo wilgotna i stanie się jedną z waszych ulubionych.




Babka z olejem

½ szklanki oleju
½ szklanki wody
15 dag cukru
30 dag mąki tortowej
5 jajek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowym
wykonanie:
Wodę i olej wymieszać z cukrem, a następnie ubić w trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodać przesiana mąkę wymieszana z 2 łyżeczkami proszku, delikatnie wymieszać na jednolite ciasto i bardzo ostrożnie wymieszać na koniec z pianą z białek.
Formę do wypieku babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej połowę ciasta, a do drugiej części dodać sypką kawę i pozostały proszek do pieczenia po wymieszaniu wyłożyć na jasne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160 st i piec babkę około 1 godziny moja forma jest wysoka i dlatego babka piekła się 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 




 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody