Kokosanki
25 dag wiórek kokosowych
6 dag masła
15 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie;
Masło stopić, dodać połowę cukru i rozpuścić, następnie dodać wiórki i wymieszać ( masa jest sypka)
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dodać pozostały cukier i ubić do momentu uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, następnie dodawać porcjami masę kokosową i delikatnie mieszać.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczka kłaść małe porcje ciasta w niewielkich odstępach.
Piec w temp. 180 st około 15 minut.
Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn bo u nich też są wspaniałe ciasteczka :
Sama słodycz i szczypta chili
Kulinarna Maniusia
Czarna od kuchni
Kuchenne zapiski Edyty
Moje małe czarowanie
Różowa kuchnia
Też lubie kokosanki i będą następnym razem, Twoje wyglądają smakowicie :-) Dzięki Iwonko za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńPyszności Iwonko! U mnie takie same ciasteczka :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, upiekę je następnym razem, dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka i szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńKokosanki...mniam, pyszności.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńIwonko pyszne ciasteczka:) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPan Mąż podejrzał, gorąco zaaprobował i sobie zażyczył aby mu zrobić natychmiast, już, teraz! - fanatyk kokosa jest ;) To mi roboty dodałaś :P Czemu tak pysznie je zaserwowałaś?! :P
OdpowiedzUsuńja bardzo przepraszam :) ale ja też jestem miłośnik kokosowych smaków :)
Usuń