Miały być mini eklerki więc wycisnęłam na blaszkę malutkie porcje ciasta, ale one postanowiły zrobić mi psikusa i urosły w górę więc nie są już mini :)Deser upieczony w ramach wydarzenia i nie ważne jak wyglądały bo byłe pyszne :)
Eklerki
ciasto:
12 dag margaryny
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
5 dag czekolady mlecznej z orzechami
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka spirytusu
dodatkowo;
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Wodę zagotować razem z margaryną i szczyptą soli do gotującej się wody wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać do dokładnego wymieszania się ciasta, mieszając trzymać na palniku kilka minut do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste, następnie wystudzić.
Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać kolejne jajko dodać dopiero jak to dane wcześniej dobrze się połączy z ciastem.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie paseczki z ciasta.
Piec w temp. 200st około 25 minut po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5 minut dopiero wyjąć blaszkę z piekarnika.
Krem:
Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i po wymieszaniu wlać do gotującej się 1 szklanki wody, mieszając gotować do zgęstnienia i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodawać po 1 łyżce budyniu i cały czas ucierać na koniec do kremu dodać posiekana drobno czekoladę i spirytus, delikatnie wymieszać.
Zimne eklerki przełożyć kremem, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.
Eklerki lub ptysie były też na innych blogach na które koniecznie zajrzyjcie bo tam jest też przepysznie :)
http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/.../Eklery-kawowe.html
http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../pierwsze-eklerki-z...
http://cookpl.blogspot.com/2015/10/eklery-kawowe.html
http://samaslodyczuasi.blogspot.com/.../ptysie-z-kremem...
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../eklerk...
http://eksplozjasmaku.es/ptysie-z-bita-smietana/
http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2015/10/eklery.html
http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../ptysiowe.../...
http://doowa.blogspot.com/.../eklerki-z-bita-smietana...
Pyszności. A ja też chciałam zrobić malutkie i nie miałam pojęcia, że bez proszku do pieczenia tak ciasto rośnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie.
oj rośnie, rośnie :)
UsuńKochana ale one pysznie wyglądają. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńIwonko, wspaniałe eklerki. :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję za wspólne pieczenie i dziewczyny do następnego :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, dziekuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń