poniedziałek, 5 października 2015

Eklerki

Miały być mini eklerki więc wycisnęłam na blaszkę malutkie porcje ciasta, ale one postanowiły zrobić mi psikusa i urosły w górę więc nie są już mini :)Deser upieczony w ramach wydarzenia i nie ważne jak wyglądały bo byłe pyszne :)


Eklerki

ciasto:
12 dag margaryny
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
5 dag czekolady mlecznej z orzechami
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka spirytusu
dodatkowo;
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Wodę zagotować razem z margaryną i szczyptą soli  do gotującej się wody wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać do dokładnego wymieszania się ciasta, mieszając trzymać na palniku kilka minut do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste, następnie wystudzić.
Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać kolejne jajko dodać dopiero jak to dane wcześniej dobrze się połączy z ciastem.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie paseczki z ciasta.
Piec w temp. 200st około 25 minut po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5 minut dopiero wyjąć blaszkę z piekarnika.
Krem:
Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i po wymieszaniu wlać do gotującej się 1 szklanki wody, mieszając gotować do zgęstnienia i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodawać po 1 łyżce budyniu i cały czas ucierać na koniec do kremu dodać posiekana drobno czekoladę i spirytus, delikatnie wymieszać.

Zimne eklerki przełożyć kremem, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.



Eklerki lub ptysie były też na innych blogach na które koniecznie zajrzyjcie bo tam jest też przepysznie :)
http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/.../Eklery-kawowe.html
 http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../pierwsze-eklerki-z...
  http://cookpl.blogspot.com/2015/10/eklery-kawowe.html
 http://samaslodyczuasi.blogspot.com/.../ptysie-z-kremem... 
  http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../eklerk...
http://eksplozjasmaku.es/ptysie-z-bita-smietana/
 http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2015/10/eklery.html
  http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../ptysiowe.../...
  http://doowa.blogspot.com/.../eklerki-z-bita-smietana...



7 komentarzy:

  1. Pyszności. A ja też chciałam zrobić malutkie i nie miałam pojęcia, że bez proszku do pieczenia tak ciasto rośnie ;)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale one pysznie wyglądają. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwonko, wspaniałe eklerki. :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne Ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też dziękuję za wspólne pieczenie i dziewczyny do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają, dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody