Jeszcze w tym roku nie robiłam bułeczek z rabarbarem więc musiałam to nadrobić.
Bułeczki z budyniem i rabarbarem
Ciasto:
7,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
20 dag masła
1 szklanka cukru
2 jajka
10 dag drożdży
Dodatkowo:
1 budyń waniliowy z cukrem
1,5 szklanki mleka
60 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, pokruszone drożdże, jajka, mleko i rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Zagniecione ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Budyń ugotować na mleku i przestudzić.
Rabarbar obrać i pokroić na patelni rozpuścić cukier i lekko zezłocić do karmelu wrzucić rabarbar i smażyć kilka minut, ale nie za długo, aby się nie rozpadł.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie wyciąć większym kubkiem krążki w których na środku dnem szklanki zrobić wgłębienia.
Ułożone na blaszce wyłożonej papierem bułeczki po wierzchu posmarować ubitym jajkiem i w głębieniach ułożyć porcje budyniu oraz rabarbaru jeszcze raz odstawić na 20 minut.
Piec w 200 st około 15 minut po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
a kto podkradł bułeczkę ze środka blaszki?:)
OdpowiedzUsuńPewnie jakiś łasuch :)
UsuńJakbyśmy się umówiły na takie drożdzóweczki :))) Tylko u mnie jeszcze kruszonka obowiązkowo musiała być ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tym razem bez kruszonki, ale z nią też bardzo lubię :)
UsuńPiękne zdjęcia! Do kawki by się przydała teraz taka bułeczka:D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :) I ta ręka na zdjęciu, cichcem anektująca bułeczkę - oddaje sedno sprawy: nie sposób się im oprzeć :D Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń