Sałatka z kaszą i warzywami jako dodatek do kurczaka to bardzo smaczny obiad w kilka minut nie licząc czasu studzenia kaszy. Kasza orkiszowa bez gotowania to bardzo sprytna nowość od Cenos , szybka w przygotowaniu bo potrzeba tylko gorącą wodę i miseczkę, a co najważniejsze smaczna.
Sałatka z kaszą orkiszową
1 szklanka kaszy orkiszowej ( bez gotowania )
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonego ogórka ( około 10 cm)
1/2 cebuli
2-3 łyżki oliwy
przyprawy
dodatkowo:
1 filet z piersi kurczaka
przyprawa do drobiu
wykonanie:
Kaszę wsypać do miseczki, zalać gotującą się wodą około 1,5 cm ponad kaszę, dodać 1/4 łyżeczki soli, przykryć i odstawić na kilka minut, aby kasza zmiękła i wchłonęła płyn. Ogórka i paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać, dodać do przestudzonej kaszy i wymieszać, następnie dodać oliwę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso osuszyć natrzeć przyprawą do drobiu i usmażyć po kilka minut z każdej ze stron na patelni z grubym dnem bez użycia tłuszczu, obsmażone mięso odstawić na chwilkę na bok, aby odpoczęło i doszło w środku, następnie jeszcze ciepłe mięso pokroić w plastry i ułożyć na kaszy, podawać jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz