poniedziałek, 1 stycznia 2018

Serca z piernika

Przed świętami jakoś brakło mi czasu na dodanie tego przepisu, zresztą piekłam je na ostatni dzwonek :) Mogę przepis zostawić i dodać na koniec roku, ale na 100% gdzieś posieję zdjęcia w czeluściach komputera, a zważając na to, że w domach stoją jeszcze choinki to zostawię pierniczki teraz na blogu, a są przepyszne.






























Serca z piernika 

5 i 3/4 szklanki mąki pszennej
38 dag miodu
10 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duża przyprawa do piernika
dodatkowo:
15-20 dag mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka
wykonanie:
Miód podgrzać i nie gotując rozpuścić w nim masło z czekoladą, przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą, wbić jajka i wlać przestudzony miód, zagnieść ciasto.
Ciasto odstawić na godzinkę, aby odpoczęło ( nie do lodówki) po tym czasie rozwałkować na podsypanej delikatnie  mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm lub grubiej i przy pomocy foremki wyciąć serduszka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st około 10-15 minut czas pieczenia zależy od wielkości pierników.
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i przy pomocy pędzla posmarować wierzch wszystkich wystudzonych pierniczków, odstawić do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody