Kupiłam szynkę z zamiarem upieczenia jej w całości, ale znalazłam w lodówce jeszcze jeden zamrożony woreczek grzybów i to już chyba najwyższy czas był na ich użycie. W pierwszej chwili plan był taki, szynka do piekarnika, a grzyby do sosu, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i powstało coś takiego.
Roladki z szynki z grzybami
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
około 1 szklanki mrożonych grzybów
2-3 plasterki żółtego sera
1 cebula
2 łyżki masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml śmietany 30%
zielona pietruszka
4-5 dużych kapeluszy suszonych grzybów
przyprawy
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić, podzielić na pół. Na patelni stopić masło i delikatnie podsmażyć na nim połowę cebuli, następnie dodać grzyby i od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozmrozić, odparować i delikatnie podsmażyć w trakcie dodać 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, szczyptę tymianku. Kiedy grzyby się zrumienią i będą miękkie dodać do nich koncentrat pomidorowy i całość razem dusić jeszcze około 5 minut.
Mięso pokroić w plastry i rozbić na cienkie kotlety, każdy kawałek mięsa doprawić solą oraz pieprzem, rozsmarować przestudzonymi grzybami, posypać posiekaną zieloną pietruszką i kawałeczkami sera. Złożyć boki mięsa delikatnie do środka tak, aby bokami nie wyleciał farsz i zwinąć roladki, spiąć je wykałaczką.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem ( taka na której da się smażyć bez tłuszczu) i obsmażyć na niej roladki ze wszystkich stron. Pozostała cebulę podsmażyć na tłuszczu wytopionym z mięsa, kiedy cebula i mięso będzie rumiane na patelnię wlać 1 szk;lankę wody, dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, pokrojone w kostkę suszone grzyby oraz szczyptę tymianku i 1/2 łyżeczki jarzynki, przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa w trakcie trzeba kontrolować ilość płynu na patelni. Po około 1 godzinie mięso jest miękkie, a powstały sos w prawie w całości wyparuje, wtedy na patelnię wlewamy śmietanę i po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz