Urok tych ciastek polega na tym, że dzięki łączeniu kulek z ciasta uzyskujemy każde ciastko inne i nie ma dwóch takich samych. Smaczne, kruche serduszka do popołudniowej kawy.
Farbowane serduszka
szklanka -200 ml
1/2 szklanki miękkiego i prawie płynnego masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
kilka kropli czerwonego barwnika w żelu
Wykonanie:
Masło ubić z cukrem na krem w trakcie dodać szczyptę soli, aromat
pomarańczowy i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
i dodać do kremu maślanego, zagnieść ciasto, podzielić na pół,
następnie do jednej części ciasta dodać barwnik spożywczy. Z ciasta
uformować małe kuleczki i poukładać je na przemian kolorami,
delikatnie połączyć kulki ze sobą zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i cienko rozwałkować schłodzone ciasto, foremka wyciąć serca i ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce.
Przed pieczeniem blaszki z ciastkami wstawić do lodówki na 15 minut i po schłodzeniu piec w 180 st około 12-15 minut. Resztki ciasta delikatnie ze sobą łączyć, ale tak, aby za bardzo nie zagnieść ciasta i nie połączyć w jeden kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz