Niby dwa ciasta w jednym przez co nie jest to tani przepis, ale za to wychodzi przepyszne połączenie.
Pomysł na dzisiejszą słodkość mam od Anuli i szczerze polecam.
Sernik z murzynkiem
ciasto ciemne: 1 szklanka to 250 ml
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 jajek
masa serowa:
1 kg sera do serników w wiaderku
8 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
25 dag margaryny
wykonanie:
Na ciasto ciemne rozpuścić margarynę razem z wodą, dodać cukier i kakao, mieszając zagotować i gotować około 3 minut, następnie wystudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka jajek oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( ucierać wszystko mikserem) . Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do ciasta dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie całość połączyć.
Formę 25 cm na 35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 180st przez 15 minut w tym czasie przygotować masę serową.
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po żółtku jajka i po niewielkiej porcji sera na koniec dodać proszek budyniowy i po wymieszaniu masę serowa delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
Masę serową wylać na podpieczony spód z ciasta ciemnego i piec przez kolejne 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie ciasto wyjąć i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz