Coś mnie korciło, aby pokombinować ze smakiem pączków i tak natknęłam się na ten przepis
Musu z dyni ma w piwnicy mały zapas więc się nie zastanawiałam tylko postanowiłam zrobić, ale muszę je jeszcze powtórzyć bo za szybko się rozeszły i nie poczułam dobrze ich smaku :) Nie do końca trzymałam się przepisu bo wyszło mi zbyt luźne ciasto i musiałam dosypać więcej mąki, może to przez to, że użyłam zwykłej mąki pszennej i tak podaję przepis z moimi zmianami.
Paczki dyniowe
1 szklanka to 250 ml
ciasto:
3 szklanki i 4 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu
1/2 szklanki cukru
30 gram drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka musu z dyni
1 jajka
1 żółtko
40 gram masła
dodatkowo:
około 1/4 puszki masy kajmakowej
1-2 łyżki naparu z kawy
olej do smażenia
wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Masło stopić i przestudzić, jajka wymieszać z musem dyniowym, mąkę przesiać do miski,wymieszać z przyprawami, wlać mleko z drożdżami, spirytus oraz dodać mus dyniowy, wymieszać, a na koniec dodać przestudzony tłuszcz. Zagnieść ciasto( ja to robię przy pomocy robota) i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, następnie wyjąć ciasto na podsypana mąką stolnicę i rozciągnąć na grubość około1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, uformować z nich pączki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej i kolejno usmażyć na złoty kolor wszystkie paczki. Moja masa kajmakowa była bardzo gęsta więc dodałam do niej 2 łyżki naparu z kawy po wymieszaniu masę przełożyć do worka cukierniczego z cienka końcówką i nadziać nią pączki jak jeszcze są ciepłe na koniec posypać je cukrem pudrem.
Uwielbiam paczki dyniowe, sa pyszne delikatne i mają cudowny żółty kolorek :)
OdpowiedzUsuńTo prawda kolorek cudny, ale same w sobie też bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń