niedziela, 11 listopada 2012

Rogale z makiem

Miało być wspólne pieczenie z Margarytką, ale nic z tego nie wyszło bo zaprzyjaźniona Pani w sklepie cały czas mnie zapewniała, że przy następnej wizycie w hurtowni na pewno przywiezie biały mak i tak przywoziła, że nie przywiozła :( Hania chcąc mnie pocieszyć powiedziała " Pani Margarytka na pewno zrozumie, że chciałaś zrobić przyjemność dzieciom i dlatego nie upiekłaś takich jak ona" :)
Dzisiaj więc zrobiłam takie jak co roku i jak co roku wyszły pysznie choć pomagały mi moje dziewczyny i tylko co drugi przypominał rogalik bo reszta to zawijaski z makiem. Przepis podaję na małą porcję ja dzisiaj zrobiła wszystko razy dwa i wyszło mi ich  sporo.



Rogale z makiem         

20 dkg margaryny 
30 dag mąki pszennej 
2 łyżki cukru 
1 jajko 
100 ml mleka 
2 dag drożdży 
szczypta soli 
masa makowa: 
1 szklanka maku 
2 łyżki masła 
2 łyżki miodu 
2 jajka 
1/4 szklanki cukru 

 2 łyżki skórki pomarańczowej 
2 łyżki płatków migdałowych 
2 łyżki posiekanych orzechów 
aromat migdałowy
Wykonanie:
Masa makowa: 
Mak zalać wrzątkiem i zostawić na noc po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody, następnie skręcić przez maszynkę ze specjalnym sitkiem do maku minimum dwa razy.
 Masło ucieramy z miodem i cukrem dodając małymi porcjami mak do utartego maku dodajemy, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, kilka kropli aromatu migdałowego i pianę ubitą z 2 białek, ostrożnie wszystko mieszamy.
Gdyby okazało się, że masa jest luźna dodać troszkę kaszki mannej.
 Ciasto:
 Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny. Zagnieść ciasto i rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i kolejny raz rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.
 Schłodzić w lodówce około 30 min 
Ciasto po wyrośnięciu w lodówce rozwałkować na grubość około 1cm, pociąć na trójkąty na których umieścić porcję masy makowej, zwinąć rogale i ułożyć na natłuszczonych blaszkach. żółtka 2 jajek wymieszać z mlekiem i posmarować tym rogale.
 Piec do 25 min w temp. 180-190st. 
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.





 
I moja najlepsza pomocnica :)



3 komentarze:

  1. Cudowne są i ja rozumiem :-) Mam nadzieję, że za rok się uda, bo myślę, że akcja będzie cykliczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że się podobają, a jeśli chodzi o biały mak to już teraz zacznę sama się rozglądać za nim jak tylko będę we Wrocławiu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody