Bardzo lubię taki domowy chlebek i raz na jakiś czas piekę z samego rana taki bochenek. Kromka takiego chlebka z masłem to śniadanie idealne. Przepis pochodzi z tej strony, ale ja zmniejszyłam ilość pieprzu, a i tak był on mocno wyczuwalny
Przepis na 2 bochenki w formie długość ok.30 cm
1200 g mąki pszennej
360 g aktywnego zakwasu żytniego
3 łyżeczki soli
560 ml ciepłej wody
6 cebul
8 łyżek maku
1,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebule obieramy, siekamy i podduszamy na oleju. Na koniec dodajemy mak i pieprz i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki dajemy do misy miksera i wyrabiamy ok 5 min ciasto.
Teraz mamy dwie opcje:
Gdy pieczesz chleb tego samego dnia zostaw ciasto na 2 godziny do podrośnięcia, następnie przełóż je do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i zostaw na kolejne dwie godziny.
Gdy pieczesz chleb następnego dnia rano, ciasto zrób wieczorem i od razu przełóż do foremek. Zostaw pod przykryciem na całą noc.
Przed pieczeniem chleb smarujemy wodą
Pieczemy 10 min w 240 st, a następnie kolejne 30 min w 200 st.
Po upieczeniu chleb od razu wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Moim zdaniem najlepszy.
OdpowiedzUsuń