środa, 29 kwietnia 2020

Sernik z ananasem i bezą kokosową

Sernik jest dobry na każdą okazję, a taki z kruszonką i bezą jest naprawdę pyszny. Przepis zaczerpnięty z tej strony, z  małą zmianą. Kubek ze zdjęcia tradycyjnie możecie nabyć tutaj






























Sernik z ananasem




Składniki:
Kruche ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 g zimnego masła
5 żółtek
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera do serników w wiaderku
2 budynie cytrynowe
3/4 szkl cukru
125 g miękkiego masła
3 jajka

Beza:
5  białek
70 g wiórek kokosowych
1 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Dodatkowo:
1 puszka pokrojonego ananasa

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i owijamy w folię. Schładzamy ok. 1 godz. 1 część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 st

Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku, porcjami ser i proszek budyniowy.

Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i sok z cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy wiórki

Na podpieczony spód wylewamy masę serową, wykładamy ananasy i przykrywamy bezą. Na koniec drugą część ciasta rwiemy na kawałki i układamy na bezie tworząc "kruszonkę"

Pieczemy 1 godz w 180 st. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wkładamy na noc do lodówki.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody