piątek, 1 listopada 2019

Torciki jabłkowe

Sezon na jabłka u mnie trwa i dzisiaj kolejne ciasto z ich udziałem, pyszne torciki z jabłkami i masą straciatella.





























Torciki jabłkowe

ciasto:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń cytrynowy
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1/2 szklanki soku pomarańczowego z kartonika
2 galaretki pomarańczowe
masa straciatella:
300 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
10 dag czekolady mlecznej z orzechami (drobnymi)
nasączenie:
1 szklanka soku pomarańczowego z kartonika
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczyptą soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy masa będzie biała i sztywna dodać żółtka i wymieszać na najmniejszych obrotach robota. Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dolać sok pomarańczowy, mój był gotowy ze sklepu, ale można też użyć świeżo wyciśnięty. Jabłka z sokiem tylko zagotować, galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do jabłek, odstawić do zgęstnienia.
Masa straciatella:
Czekoladę mleczną z orzechami zetrzeć na grubych oczkach tarki, żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i po napęcznieniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru na koniec dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu dosypać startą czekoladę.

Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki, nasączyć je sokiem pomarańczowym, dolny ponownie ułożyć w formie, wyłożyć na nim całą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem na wierzchu rozsmarować całą masę straciatella. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.




2 komentarze:

  1. lubię ciasta z masą jabłkową, a Twoja wersja jest niezwykle bogata i zachęcająca!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody