piątek, 8 listopada 2019

Dyniowo-czekoladowe ciasto

Przepis na ciasto pochodzi z bloga  nie trzymałam się ściśle przepisu, dodałam mniej cukru, mniej dyni i gotową mieszankę do piernika zamiast cynamonu i imbiru. Moje ciasto było też polane lukrem kawowym, ale podsumowując było smaczne, a nawet bardzo smacznie :)





























Dyniowo-czekoladowe ciasto

składniki:
41 dag mąki pszennej
30 dag cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
50 gram kakao
450 ml musu z dyni
250 ml kefiru
60 ml oleju
2 jajka
lukier kawowy:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( u mnie o smaku piernika)
niewielka ilość przegotowanej wody
wykonanie:
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Dynię pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze, a następnie przestudzoną miksujemy.
Dyniowe purre mieszamy z jajkami, cukrem, olejem i 3/4 szklanki maślanki, mąkę przesiewamy do miski razem z przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą, dolewamy mokre składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy pozostałą maślankę oraz kakao, ponownie mieszamy.
Okrągłą formę z kominkiem ( moja średnica około 25 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ciasto kłaść na zmianę warstwami do formy.
Pieczemy w temp.170 st około 65-70 minut do suchego patyczka.

Lukier:
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody na gładki lukier na koniec dodajemy sypką kawę.

Lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia.



2 komentarze:

  1. Można użyć innej mąki niż mąka pszenna? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciemną mąką bym nie kombinowała bo to inna faktura, ale zawsze można spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody