niedziela, 3 listopada 2019

Kruche miseczki z farszem mięsnym

Takie miseczki w moim domu były na obiad, ale tak sobie myślę, że jako przekąska na luźnej imprezie też by się idealnie sprawdziły bo na zimno też super smakują.





























Kruche miseczki z farszem mięsnym

ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1/2 kg mięsa mielonego
1 marchew ( średnia)
3 ziemniaki (średnie)
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy
wykonanie:
Masło  posiekać z mąką, dodać sól oraz proszek do pieczenia i 1/2 szklanki wody, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym.

Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć większe krążki ( około 10 cm średnicy), na środku położyć nadzienie i podnosząc brzeg ciasta uformować miseczki
, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200 st około 25-30 minut, podajemy z sosem czosnkowym.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody