czwartek, 7 lutego 2019

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem

Zapieczona biała kiełbasa w pysznym sosie chrzanowym, a do niej ziemniaczki i ćwikła to mój dzisiejszy obiad. Muszę przyznać był przepyszny, a jego przygotowanie nie zajęło nawet 1 godziny.
 




























 Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem

1/2 kg białej kiełbasy parzonej
1 duża cebula
3 łyżeczki tartego chrzanu
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 30%
przyprawy
wykonanie:
Kiełbasę obieramy z błonek, tniemy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy na piórka i podsmażamy na maśle w trakcie smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażoną wykładamy na kiełbasę. W 1 szklance ciepłej wody mieszamy 1 łyżeczkę jarzynki, chrzan, mąkę i śmietanę doprawiamy pieprzem i zalewamy kiełbasę.
Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 200 st około 30 minut w tym czasie kiełbasa się zapiecze, a sos zgęstnieje.
Podajemy na ciepło, przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub posiekaną zieloną pietruszką.


2 komentarze:

  1. Pyszne danie, dzisiaj zrobiłam, ja od siebie dodałam czosnek, jabłko, majeranek i 1,5 łyżki mąki. Podałam z puree ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem, dziękuję za przepis, moja wersja jest tu https://blog1235aba.blogspot.com/2020/01/biaa-kiebasa-zapiekana-w-sosie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i dziękuję za przetestowanie przepisu :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody