Były kilka dni temu, ale z braku czasu przepis dopiero dzisiaj. Rabarbarowy sezon jeszcze trwa to i przepis jak najbardziej na czasie.
Bułki zwijane z rabarbarem
Ciasto:
1\2 kg mąki pszennej
1\2 szklanki cukru
3\4 szklanki mleka
5 dag drożdży
3 jajka
7 dag masła
kruszonka:
5 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1 jajko
3-4 laski rabarbaru
5 łyżek cukru
wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem.
Do
miski przesiać mąkę i dodać do niej drożdże, jajka oraz rozpuszczone i
przestudzone masło, zagnieść ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale
wyrastając gęstnieje.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem i mąką, rozcierać wszystko razem palcami do momentu uzyskania kruszonki.
Rabarbar obrać z błon i pokroić na 2 cm kawałeczki, zasypać je cukrem i szczyptą soli, wymieszać i odstawić na czas wyrastania ciasta w tym czasie rabarbar puści sok i delikatnie przejmie słodycz od cukru.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte
ciasto, utoczyć z niego wałek i pociąć na porcje i utoczyć z nich
wałeczki z których uformować bułki na jednym końcu wałeczka zrobić
pętelkę i obwinąć ją pozostałym ciastem.
Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, dnem szklanki na środku bułki zrobić wgłębienie i posmarować całe bułki lekko ubitym dodatkowym jajkiem.
Rabarbar odsączyć z soku i ułożyć w przygotowanych wgłębieniach bułek,
następnie posypać kruszonką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180 st około 25 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMniamm, lubię ciasta drożdżowe. Twoje drożdżówki są piękne -:)
OdpowiedzUsuń